Feiten & Cijfers AZ - FC Utrecht

Gepubliceerd op 26 januari 21, 14:42

ALKMAAR- AZ neemt het woensdag in eigen huis op tegen FC Utrecht. Welke indrukwekkende statistiek kan AZ overleggen in topduels de laatste jaren? En welke AZ’er kan woensdag zijn 100e wedstrijd voor de Alkmaarse equipe spelen? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

FC Utrecht komt woensdag voor de 40e keer op bezoek in Alkmaar. Van de voorgaande 39 duels wist AZ er 28 te winnen en werd er 4 keer gelijk gespeeld.

De laatste keer dat de Domstedelingen op bezoek kwamen in het AFAS Stadion, werd het 3-0 voor AZ. Van Rhijn, Seuntjens en Stengs waren toen trefzeker.

FC Utrecht staat momenteel op de 8e plaats in de Eredivisie. De ploeg van René Hake won 5 duels, verloor er slechts 4, maar speelde ook 9 keer gelijk. 

AZ is ook na 18 speelrondes de ploeg die de minste overtredingen maakt. De ploeg van Pascal Jansen werd slechts 169 keer teruggefloten.

Jesper Karlsson scoorde van alle Eredivisiespelers het vaakst in de eerste 10 minuten (3 keer). Elk van deze 3 doelpunten was de openingsgoal van het duel.

Teun Koopmeiners noteerde van alle spelers in de Eredivisie de meeste balcontacten. Hij had in 18 duels 1648 de bal. Dat is omgerekend meer dan één keer per gespeelde minuut.

Van de Eredivisie top-4 behaalde AZ sinds januari 2019 de meeste punten in onderlinge duels: 24. Ajax staat 2e, met 14 punten, Feyenoord haalde er 11 en PSV slechts 4.

De overwinning van AZ op Feyenoord betekende voor de Rotterdammers de eerste thuisnederlaag in de Eredivisie, sinds Dick Advocaat er de scepter zwaait (november 2019).  

AZ en FC Utrecht speelden door de jaren heen een aantal gedenkwaardige wedstrijden: Zo werd het in het seizoen 1983-1984 1-7, mede dankzij een hattrick van Kees ‘Pier’ Tol. In het seizoen 2003-2004 was binnen vijf minuten de 0-3 eindstand al bereikt en in het seizoen 2006-2007 speelt AZ in vier dagen twee keer tegen Utrecht. Beide wedstrijden worden gewonnen.

Sinds zijn debuut in 2018 scoorde geen speler vaker tegen de traditionele top-3 dan Myron Boadu. Hij wist in deze duels 6 keer te scoren.

Calvin Stengs kan woensdag zijn 100e wedstrijd spelen voor AZ. De 22-jarige aanvaller maakte in december 2016 zijn debuut, tijdens de gewonnen bekerwedstrijd tegen ASWH en speelde inmiddels 99 duels voor de Alkmaarse formatie.

Utrechter Gyrano Kerk heeft de meeste succesvolle dribbels op zijn naam in de Eredivisie. De buitenspeler ondernam 114 dribbelpogingen, waarvan 63 met succes.

In de zomer versterkte AZ zich met Timo Letschert, die transfervrij overkwam van HSV Hamburg. Voor Letschert betekende dat een weerzien met oud-teamgenoot Ramon Leeuwin. De twee speelden tussen 2014 en 2019 meerdere seizoenen samen bij Utrecht.

De laatste keer dat FC Utrecht op bezoek kwam in Alkmaar speelde Letschert nog in dienst van de Domstedelingen. Tijdens deze wedstrijd was Adam Maher nog AZ’er. Hij speelt inmiddels bij de tegenstander van woensdag.   

Naast Maher staat ook oud-AZ’er Joris van Overeem onder contract bij FC Utrecht. Hij verruilde in 2018 Alkmaar voor de Domstad.

Joris van Overeem, hier spelend voor FC Utrecht, in duel met AZ'er Fredrik Midtsjø.

Verder hebben onder andere de volgende spelers een verleden bij beide clubs: Willem van Hanegem, Reinier Robbemond, Robin Nelisse, Adil Ramzi, Joop Wildbret, Gerard Tervoort, Marc Verroen, Edo Ophof, Peter van der Waart, Hans Visser, Gijs Steinmann, Luc Nijholt, Simon Cziommer, Patrick van Diemen, Michael Lamey, Wim van der Horst, Ferdino Fernandez, Ruud Boymans, Jan Wuytens en Carlos Hasselbaink.

Onder anderen Han Berger, Barry Hughes, Willem van Hanegem, Dick Advocaat en John van den Brom waren trainer van zowel AZ als FC Utrecht. Ronald Spelbos was als speler actief in Alkmaar en als trainer in Utrecht.

Laatste vijf ontmoetingen 
2020-2021: FC Utrecht - AZ 2-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Stengs)
2019-2020: FC Utrecht - AZ 0-3 (Doelpunten: Koopmeiners, Idrissi, Boadu)
2018-2019: AZ - FC Utrecht 3-0 (Doelpunten: van Rhijn, Seuntjens, Stengs)
2018-2019: FC Utrecht - AZ 2-1 (Doelpunt: Johnsen)
2017-2018: FC Utrecht - AZ 1-1 (Doelpunt: Svensson)

Blessures
Pascal Jansen kan beschikken over dezelfde selectie als tegen Feyenoord afgelopen zondag. Ron Vlaar, Dani de Wit, Jonas Svensson en Mohamed Taabouni zijn nog niet fit.

Scheidsrechter
Dennis Higler heeft woensdagavond de leiding over het duel tussen AZ en FC Utrecht. Hij wordt daarbij geassisteerd door grensrechters Roy de Nas en Freek Vandeursen. Erwin Blank is door de KNVB aangesteld als vierde official. Martin van den Kerkhof is de Video Assistent Referee (VAR). Hij wordt geassisteerd door Ed Janssen.

Live
AZ - FC Utrecht begint woensdagavond om 18:45 uur en is live te volgen via ESPN en het AZ Twitteraccount. Over het verloop van het duel discussiëren met andere supporters? Praat mee via het  Facebook- en Instagram-account van AZ.

Bronnen: André Liefaard (statisticus AZ), Transfermarkt, Eredivisie 

Wedstrijd

0
Eredivisie
AZ - FC Utrecht
woensdag 27 jan 2021, 18:45
Wedstrijd informatie
1