Jong AZ in slotfase onderuit tegen Excelsior

Jong AZ in slotfase onderuit tegen Excelsior

Gepubliceerd op 06 december 21, 21:52

ZAANSTAD- Jong AZ is maandag in de slotfase onderuit gegaan tegen Excelsior Rotterdam. De ploeg van Maarten Martens weerhield de runner-up van de competitie lang van scoren en kreeg zelf ook kansen. In de slotfase sloegen de bezoekers echter alsnog tweemaal toe: 0-2. Taabouni kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart. 

Beide ploegen kregen kort na de aftrap al aardige kansen. Zakaria Aboukhlal schoot in het zijnet, waarna een poging van Mats Wieffer hetzelfde resultaat had. De openingsfase was direct tekenend voor de eerste helft, waarin zowel Jong AZ als Excelsior de score had kunnen openen.

Vuisten Reus
Zo ontstonden er kansen voor Aboukhlal (kopbal in handen Stijn van Gassel) en Marouane Azarkan (halve volley net naast). Richard Sedlacek krulde niet veel later een schot net naast de paal en Aboukhlal schoot in de korte hoek op Van Gassel. Ook Excelsior-spits Dallinga was dichtbij. Zijn inzet kwam op de vuisten van Beau Reus.

Aanzetten
Na de break zette Excelsior flink aan. Reuven Niemeijer schoot uit een voorzet naast en Reus moest in actie komen bij een poging van Mat Wieffer. De Jong AZ-goalie redde even later ook op een vrije trap van Julian Baas, die hij uit de hoek bokste.

De lat
Rond de zeventigste minuut kregen de Alkmaarders iets meer grip en werden zij ook weer gevaarlijk. Na één van die aanvallen kon Fedde de Jong van ruim achttien meter schieten. Hij raakte de lat.

Knappe save
Toch bleven de beste kansen van het tweede bedrijf voor de bezoekers. Zo ging een kopbal van Wieffer over en had Reus een knappe save in huis toen Azarkan vrij voor doel kwam.

Verraderlijke wind
In de tachtigste minuut viel alsnog de tegengoal. Azarkan legde aan voor een hoekschop, maakte optimaal gebruik van een verraderlijke wind en krulde de bal in één keer in het doel: 0-1.

Twee keer geel
Kort daarna kreeg Jong AZ opnieuw een domper te verwerken. Mohamed Taabouni – die samen met Zico Buurmeester zaterdag nog debuteerde in de Eredivisie – kreeg zijn tweede gele kaart en werd van het veld gestuurd.

Beslissing
In extra tijd zorgde Excelsior voor de beslissing. Dallinga werd op rechts vrijgespeeld en schoot de 0-2 tegen de touwen. Zo leed Jong AZ een nederlaag in het gure Zaanstad.

Martens: 'In die fase moeten scoren'
"In de eerste helft waren wij de bovenliggende partij", vertelde Martens. "De beste mogelijkheden waren voor ons en wij hadden in die fase moeten scoren. Na rust hadden we het wat lastiger, maar ook toen kregen we kansen. We deden de eerste tachtig minuten niet onder voor een Excelsior dat één van de titelkandidaten is. Daar kunnen we positief op terugkijken. Als we het spel van voor de tegengoals kunnen doortrekken ben ik ervan overtuigd dat we snel weer punten gaan pakken."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Excelsior Rotterdam 0-2 (0-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Beau Reus; Richard Sedláček, Joey Jacobs, Maxim Dekker, Tijs Velthuis; Fedde de Jong, Mohamed Taabouni, Peer Koopmeiners (46. Zico Buurmeester); Zakaria Aboukhlal, Yusuf Barasi (46. Iman Griffith), Ernest Poku (75. Myron van Brederode). 
Opstelling Excelsior Rotterdam: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Sven Nieuwpoort, Redouan El Yaakoubi, Abdallah Aberkane (65. Brandon Ormonde-Ottewill); Marouane Azarkan (88. Modeste Duku), Mats Wieffer (88. Couhib Driouech), Michael Chacón, Julian Baas; Reuven Niemeijer, Thijs Dallinga. 

Scoreverloop: 80. Azarkan 0-1, 90. Dallinga 0-2. 
Gele kaarten: Buurmeester, Taabouni (Jong AZ), Azarkan (Excelsior Rotterdam).
Rode kaarten: 84. Taabouni (2x geel).
Scheidsrechter: Robin Gansner.

Foto: Orange Pictures

Wedstrijd

0
Netherlands Keuken Kampioen Divisie 2021/2022
AZ - Excelsior
maandag 6 dec 2021, 20:00
Bestel nu Wedstrijd informatie
2